Skip to content

Aktuellt

”SMÅLE, FNISSA, SKRATTA” handlar om ett av människans mest fascinerande beteenden – skrattandet.

Boken vänder sig till alla som vill veta mer om hur skrattet påverkar vårt samspel, vår livsglädje och vår stressbalans: på arbetet, i skolan, i vården och hemma. Författaren har som Sveriges främsta skrattvetare med seriositet och engagemang fördjupat sig i befintlig forskning, knutit ihop olika kunskapstrådar samt utvecklat egna teorier och begrepp. Boken bjuder också på många metoder och övningar.

Här kan du läsa några omdömen:

”Den här boken gör mig glad! Inte främst för att den lockar mig till skratt (även om den gör det också), utan för det sätt som Lena Dur Högnelid presenterar detta svårnavigerade kunskapsområde på. Hon gör det lättsamt men med stort allvar, med kunskap hämtad från både forskning och egen praktik. Boken ger läsaren nya ahaupplevelser om ett ämne som alla har erfarenhet av, men som vi fortfarande vet så lite om. Det serveras med tydlighet och helt utan pekpinnar. Boken förmedlar en lockande bild av vilka möjligheter skratt kan erbjuda, inte minst i arbetslivet, utan att för en sekund förlora respekten för varje individs unika situation.” (Ulrica von Thiele Schwarz leg psykolog, docent i psykologi, Karolinska institutet)

”Äntligen en seriös och grundläggande bok om skratt. Extra plus att den uppmärksammar lekens betydelse för vuxna, särskilt på jobbet!” (Samuel West, doktor i organisationspsykologi och lek, Lunds universitet)

”Som uppskattad föreläsare etablerar sig nu Lena Dur Högnelid som en klok och lättläst författare.” (Stig Attvall, docent i medicin, Sahlgrenska Akademin, Göteborg)

”Gelotologin är en multidisciplinär vetenskap, som författaren tagit sig an med sina unika kunskaper och erfarenheter. Författaren har som målsättning med boken: Att identifiera ej ställda frågor, formulera underbyggda svar och presentera förslag till nya begripliga begrepp och modeller. På ett utomordentligt skickligt sätt har författaren lyckats ge läsaren svar på frågorna genom vetenskapliga förklaringar, exempel på experiment och praktiska råd och övningar. Normalt tar man tag i en bok, men denna bok tar tag i en, man släpper den inte… Den är unik i sin eleganta och lediga framställning av gelotologi, där boktitel och innehåll helt överensstämmer.” (Henny Olsson, professor emerita i omvårdnadsforskning)

”Med briljans väver författaren ihop intressanta kunskapstrådar och boken är en lika underhållande som kompetenshöjande läsning. Skratten runt omkring mig har fått en ny klang!” (Anders Åkerman, VD för Kompetensgruppen)