Skip to content

Skrattet lever vidare!

LDH-svart-250

 Lena Dur Högnelid (1959-2018): Leg psykolog (KBT), skrattvetare, föreläsare, organisationskonsult, leg lärare och författare till boken ”Småle, fnissa, skratta –  Modern forskning, nya teorier och praktisk tillämpning för dig som möter människor på och utanför arbetet”. 

Lena drabbades av en obotlig sjukdom och somnade in i september 2018.

Lenas livsverk lever vidare genom boken “SMÅLE, FNISSA, SKRATTA”, och hennes önskan är att så många som möjligt får möjlighet att lära sig mer om skratt. Vi kommer därför fortsätta ha boken tillgänglig för beställning på Adlibris och Bokus samt erbjuda möjligheten att ladda ner den gratis som PDF. Om du väljer att ladda ner den och känner att du vill ge en symbolisk summa föreslår vi att du swishar ett valfritt bidrag till Operation Smile som Lena alltid haft ett gott öga till.

 

 

Klicka här för PDF
Klicka för att beställa boken på Adlibris eller Bokus

Om boken:
”SMÅLE, FNISSA, SKRATTA” handlar om ett av människans mest fascinerande beteenden – skrattandet.

Boken vänder sig till alla som vill veta mer om hur skrattet påverkar vårt samspel, vår livsglädje och vår stressbalans: på arbetet, i skolan, i vården och hemma. Lena Dur Högnelid har som Sveriges främsta skrattvetare med seriositet och engagemang fördjupat sig i befintlig forskning, knutit ihop olika kunskapstrådar samt utvecklat egna teorier och begrepp. Boken bjuder också på många metoder och övningar. Lena Dur Högnelid har haft hundratals föreläsningar och workshops om och med skratt, stress, kommunikation, motivation och beteendeförändring, har mångårig erfarenhet från företagshälsan och har uppmärksammats ett stort antal gånger i TV, radio, press och sociala medier.

Vad händer egentligen när vi “skrattspråkar”? Hur kan vi tillämpa forskningen om skratt? Kan man påverka skrattklimatet på jobbet?  Vad kan jag ha för nytta av att guppa med ögonbrynen?

Några omdömen:
”Den här boken gör mig glad! Inte främst för att den lockar mig till skratt (även om den gör det också), utan för det sätt som Lena Dur Högnelid presenterar detta svårnavigerade kunskapsområde på. Hon gör det lättsamt men med stort allvar, med kunskap hämtad från både forskning och egen praktik. Boken ger läsaren nya ahaupplevelser om ett ämne som alla har erfarenhet av, men som vi fortfarande vet så lite om. Det serveras med tydlighet och helt utan pekpinnar. Boken förmedlar en lockande bild av vilka möjligheter skratt kan erbjuda, inte minst i arbetslivet, utan att för en sekund förlora respekten för varje individs unika situation.”
(Ulrica von Thiele Schwarz leg psykolog, docent i psykologi, Karolinska institutet)

”Äntligen en seriös och grundläggande bok om skratt. Extra plus att den uppmärksammar lekens betydelse för vuxna, särskilt på jobbet!”
(Samuel West, doktor i organisationspsykologi och lek, Lunds universitet)

”Som uppskattad föreläsare etablerar sig nu Lena Dur Högnelid som en klok och lättläst författare.”
(Stig Attvall, docent i medicin, Sahlgrenska Akademin, Göteborg)

”Gelotologin är en multidisciplinär vetenskap, som författaren tagit sig an med sina unika kunskaper och erfarenheter. Författaren har som målsättning med boken: Att identifiera ej ställda frågor, formulera underbyggda svar och presentera förslag till nya begripliga begrepp och modeller. På ett utomordentligt skickligt sätt har författaren lyckats ge läsaren svar på frågorna genom vetenskapliga förklaringar, exempel på experiment och praktiska råd och övningar. Normalt tar man tag i en bok, men denna bok tar tag i en, man släpper den inte… Den är unik i sin eleganta och lediga framställning av gelotologi, där boktitel och innehåll helt överensstämmer.”
(Henny Olsson, professor emerita i omvårdnadsforskning)

“Med briljans väver författaren ihop intressanta kunskapstrådar och boken är en lika underhållande som kompetenshöjande läsning. Skratten runt omkring mig har fått en ny klang!”
(Anders Åkerman, VD för Kompetensgruppen)

För kontakt och förfrågningar vänligen kontakta den skojfriske sonen Pelle på pelle.hognelid@gmail.com!

Lenas LinkedInlinkedin

 • Från Haha till AHA

  En efterfrågad och uppskattad workshop, om och med skratt!

  Fortfarande finns möjlighet för arbetsplatser som vill inspireras och vill höja sin kompetens  i det spännande ämnet skrattvetenskap  som också handlar om kommunikation, stress och livsviktiga behov.

  Läs mer …

 • Systematiskt skrattklimatarbete

  Det finns mycket att vinna på att betrakta skrattklimatet som en viktig fråga bland andra viktiga organisatoriska frågor! Varför är ett gott skrattklimat är en grundläggande faktor i arbetsmiljön? Hur kommer man igång med systematiskt skrattklimatarbete? Läs om detta och mycket mer i min bok “Småle, fnissa, skratta”.
  Läs mer …

 • Högnelids hjul eller stresspunka?

  Skratt och stress hör ihop mycket mer än vad många tänker på. Efter många år i företagshälsan är jag inte bara specialist i skrattvetenskap utan även på stress och stresshantering. Läs mer i boken “Småle, fnissa, skratta”.

  Läs mer …

 • Media

  Lena Dur Högnelid har förekommit i många mediala sammanhang från 1999 och framåt: i tidningar, på TV, i radio, på nätet, i sociala medier och i flera dokumentärfilmer.

  Läs mer …

 • Kontakt

  Har du en undran eller förfrågning, om boken “Småle, fnissa, skratta” eller Lenas andra insatser på skrattområdet?

  Läs mer …

 • Om Lena Dur Högnelid

  Lena Dur Högnelid är psykolog (KBT), föreläsare, organisationskonsult, författare och Sveriges främsta skrattvetare. Lena Dur Högnelid är känd för sin expertis om skratt men lika mycket arbetar hon med stress, kommunikation, livskriser, förändringsarbete och annat som ingår i vår mänskliga pannkaka av tankar, beteenden, känslor och fysiologi.

  Läs mer …